10 BABYTIPS OG MAMMATRIKS

 Jeg har hele tiden tenkt at når min lille bikket ett år så skulle jeg prøve å sette ord på 10 ting og erfaringer som har vært nyttige for meg dette siste, og aller første året som nybakt mamma. Noen mer hverdagslige enn andre, og noen som kanskje ikke passer for alle, men som kan passe for noen. Her kommer mine topp 10 babytips og mammatriks for en fin babyhverdag.


1. POTETMEL VED BLEIESKIFT: Jeg har ved flere anledninger skrevet om potetmel og at vi har hatt fantastiske erfaringer med å bruke en liten klype potetmel ved bleieskift i stedet for salver og oljer. Til dags dato har vår lille aldri hatt et bleieutslett og jeg skylder på potetmel. Potetmel fungerer på den måten at det absorberer fuktighet, og det er jo nettopp fuktighet som fører til gnissninger i huden og så sår stump. Potetmel kan med hell også brukes i kriker og kroker etter bading helt i starten, når de er så små at det er vanskelig å vite om man har fått de helt tørre, spesielt under armene hvor det lett kan ligge igjen litt fukt mellom tynne hudfolder. I tillegg sparer man veldig mye på diverse kremer, lotions og oljer laget for de små med samme formål. 

2. BELLY BANDIT: Jeg følte jeg fikk tilbake livet mitt da jeg tok på meg mitt lånte belly bandit noen dager etter fødselen. Siden jeg tok keisersnitt var det kanskje ekstra effektivt i forhold til at jeg fikk den støtten for ryggen og magen som jeg sårt trengte for å fungere i hverdagen. Det fungerer som et korsett, og legger press på livmoren for at den skal trekke seg sammen raskere. I tillegg til dette gjør det at man kanskje føler seg litt freshere fortere. Det er ikke for alle, men er et godt tips for spesielt de med keisersnitt, og for de som rett og slett ønsker litt ekstra hjelp om man har lyst å gå med ettersittende klær og ønsker å minske opplevelsen av den postgravide magen.

3. BABYINNLEGG TIL BADEKARET: Dette må være noe av det lureste! Vi fikk faktisk låne et slikt innlegg, men du finner det f.eks til 90kr på biltema. Innlegget gjorde det så mye enklere å bade han, uten å få vondt i ryggen, og uten en vond stilling på armen for å støtte hodet og holde riktig. Vår lille har alltid vært glad i å bade og alltid vært veldig aktiv, så dette badeinnlegget gjorde at både han og vi fikk mye mer ut av selve badeopplevelsen, ved at han kunne sitte og veie med både armer og ben og fortsatt sitte godt og trygt mens vi passet på.
4.TRIPP TRAPP NEWBORN SEAT: Da jeg ble overrasket med babyshower, ble jeg også overrasket med en Stokke tripp trapp stol med et newborn seat til. Vi bruker det faktisk ennå! Han har ikke vokst ut av det helt ennå, og har siden han var et par måneder gammel vært sammen med oss rundt middagsbordet og frokostbordet i dette setet. En fantastisk oppfinnelse og noe jeg har satt stor pris på hele året.

5. EGEN SENG EGET ROM: Dette er ikke for alle, men det er for noen. Vi hadde både diskutert og bestemt oss på forhånd at vi ønsket at den lille skulle sove i egen seng fra dag 1, og at han skulle sove på eget rom ganske tidlig. De første ukene ammet jeg han i sengen og la han så over i sin egen seng ved siden av vår. Han har aldri hatt problemer med å roe seg i sin egen seng, og jeg som mamma fikk på denne måten søvntimer i ro i stedet for å hele tiden ligge litt på halv åtte og våkne av hver bevegelse. Mitt tips er ikke at alle skal flytte på eget rom, eller sove i egen seng, men at det kan være lurt å diskutere hvordan man har lyst å gjøre det i forhold til søvn og soveplass før barnet kommer. Man kan aldri vite hva som vil skje eller hvordan det vil være når babyen først er der, men har man lagt opp en liten plan på forhånd vil det ofte være enklere å gjønnomføre den.

6. RUTINER RUTINER RUTINER: Jeg har skrevet om babyrutinene våre før, og de er jeg veldig glad for at jeg har holdt ved like. Mange liker å ta ting som de kommer, mens andre liker rutiner. Etter å ha prøvd litt forskjellig foretrekker jeg å ha en hverdag med noenlunde faste rutiner, og at f.eks leggetiden på dagtid og kveldstid skjer på samme tid hver dag. Selv om det ble utfordrende med plutselige våkenetter da han begynte med tenner, er jeg glad for at vi har rutiner i bunn som han alltid vender tilbake til. Babyrutinene (som absolutt ikke er for alle og enhver) finner du HER.

7. BILSTOLPOSE: Det er ingenting jeg er så glad i som denne bilstolposen. Siden vi fikk en høstbaby og vinteren kom fort, gjorde denne posen at all transportering av den lille gikk så mye lettere. Siden posen er så varm og god slipper man lag på lag og tykke dresser som er veldig styrete å få på disse små. Og siden man i starten gjerne bare tar med bilsetet inn hvor man skal uansett så blir det veldig enkelt å dra på tur i bil. Den bittelille fine vinterdressen jeg hadde kjøpt til han før han ble født, ble faktisk aldri brukt da den ble helt overflødig ved siden av vognpose og bilstolpose.

8. FLYTUR MED BABY, BYTT PÅ HVEM SOM HAR ANSVARET: En flytur med små kan etterhvert være riktig så krevende, min lille skrev blant annet dette reisebrevet i sommer. Et godt tips om man reiser på lange flyturer med begge foreldrene, er å ta tur på hvem som har ansvaret. Finn en løsning som fungerer for dere, ofte vil det være nok å ha 1 time på og 1 time av. Og ofte vil det være nok å bytte på tur gjennom deler av reisen. Da kan man lese, sove, eller se på en film og slappe av den tiden man har «fri», og hente seg inn igjen til sin tur. Har man et veldig rolig barn vil dette være mindre viktig, men for de med litt mer aktive barn kan dette være en fin løsning for å ikke bli helt utslitte.

9. KLIPP AV FØTTENE PÅ PYSJAMASEN: Dette er alle mødres økonomitips. Jeg måtte le da jeg skulle legge på plass en haug med pysjer tidligere, og oppdaget at samtlige hadde avkappede føtter. Ofte kan man oppdage at hele pysjamaser blir for korte i bena, men fortsatt har mye å gå på i overkroppen. For at de skal vare litt lenger kan man klippe av føttene og heller bruke sokker over. På den måten får man maks utnyttelse av de pysjamasene man kjøper. Spesielt om man går for de litt dyrere merkene her kan det jo være fint at de varer så lenge de kan.

10. UNNGÅ TØYMYKNER VED KLESVASK: Parfyme og andre lumskheter som man spesielt finner i tøymykner og skyllemiddel kan være skadelig for sart barnehud. Har man f.eks en baby med antydning til veldig tørr hud eller eksem, vil det være ekstra viktig å unngå dette.

Ellers vil jeg på det sterkerste anbefale at man tar et pediatrisk førstehjelpskurs, og at man lærer seg Heimlich metoden for små barn. Skulle uhellet være ute og de setter noe i halsen er det veldig godt å vite hva man skal gjøre. På helsestasjonene setter de ofte opp førstehjelps kurs, og man kan aldri gå på for mange 🙂