AMMEHYGIENE HVA ER DET

Det er ingen hemmelighet at ammingen for meg sist, gikk skikkelig skeis. Det var et eneste stort mareritt den første tiden – og etter at brystvortene holdt på å falle av, jeg satt og pumpet blod i melken hver natt, og brystbetennelsene hadde gjort sitt inntog, tok jeg faktisk en pause. På to hele uker. For en venninne (som for å si det sånn, ikke er en venninne lenger) var det som at jeg bannet i kirken. Hvordan kunne jeg finne på å bare slutte? Jeg måtte bare presse meg gjennom det. For noe tull tenkte jeg.

Jeg trengte et sekund på å bare komme i vater, det var det jeg trengte. Så jeg tok (i det stille) en veldig bevisst pause i ammingen. For at ting skulle få tid til å tilheles (nei man skal ikke blø når man ammer), og kroppen og hodet få tid på seg til å komme ut av en ond sirkel. Få lagt alle antibiotikakurene bak seg og omstille seg. Enden på visen kan jeg fortelle, var at jeg fra etter disse to ukene med ammestopp kunne skilte med en mye friskere mamma som suksessfylt klarte å amme videre.

Det sier seg selv at jeg var spent på om det kom til å bli likedan denne gangen. Jeg hamstret opp med de største og varmeste ullinnleggene jeg kunne finne, og har fortsatt skuffen full av multimam kompresser klare som nødhjelp til såre brysvorter. Var det kaldt ute skulle jeg ikke nærme meg døren uten flere lag med ull innerst, og jeg skulle ikke stå for lenge med kjøleskapsdøren åpen. Her var det ikke en pupp som skulle bli kald! Brystbetennelse for meg var og er den store skrekken.

På sykehuset hørte jeg ordet ammehygiene for første gang, «hva mener du» hørte jeg meg selv si til jordmoren som skulle gi meg den praktiske infoen man skal ha før man drar hjem. Visste du at det egentlig kun er babyen som skal røre ved brystvortene dine? Det hadde jeg aldri hørt før. For et nyttig tips! Dette har jeg vært utrolig bevisst på siden.


I tillegg til å tenke på vanlig god hygiene når man er i startgropen med ammingen, som å skifte ofte til ren ammebh/singlet, og prøve å ikke ta på brystet/brystvorten unødvendig, ble jeg tipset om noen supre ammeinnlegg som jeg er kjempefornøyd med. Den spesialbehandlede overflaten på Chicco sine ammeinnlegg forhindrer at det danner seg bakterier, og jeg har (bank i bordet) ikke hatt tilløp til brystbetennelse siden jeg begynte å bruke disse.

Så, et lite tips fra meg til deg om du stresser med ammingen. Prøv å stress ned, og se etter en løsning som kan fungere for deg (drit i «alle andre» og hva de mener). Kanskje kan du gi en flaske i stedet for å amme deg til blods en hel dag eller natt, for å finne rom til litt lettelse for såre brystvorter eller sønderknust sjel. Kanskje kan du sjekke ut om det er et stramt tungebånd som ødelegger for dere, eller prøve å finne på noe annet som får deg til å føle deg bedre. Det er jammen viktig at mor også har det bra <3