BABYRUTINER A-B-C

Jeg innser at jeg villig legger hodet for hugg med denne overskriften. Det gjør jeg virkelig! Men så var det nettopp det, at den som intet våger, intet vinner. Og siden det er flere som har spurt om rutinetips, så er det kanskje noe å hente her for enkelte. Jeg er ingen babyguru. Så vet dere det. Jeg har vært mamma i ca 5 minutter, og det finnes jo ingen garanti for at det jeg har gjort med førstemann vil fungere like godt på andre barn eller en eventuell andremann. Alle babyer er forskjellige, og vi har nok vært veldig heldige helt fra start. Samtidig føler jeg at jeg har hatt en finger med i spillet på hvordan ting har utartet seg. Jeg merker at jeg nesten er litt nervøs nå, for det finnes vel ingenting som engasjerer eller provoserer mer enn meninger om baby og babyliv.

Ok, here it goes.

Allerede før jeg ble gravid hadde jeg en veldig klar visjon for hvordan jeg ville ha det i forhold til rutiner, legging, og soving. Jeg var helt klar på at jeg ville den lille skulle sove i egen seng fra første natt, og at han skulle over på eget rom etter noen uker. Så han sov i egen seng både på sykehuset og fra første natt hjemme. Det har dermed aldri vært et problem at han ikke vil sove i egen seng. Den første tiden var jeg jo oppe i tide og utide med amming og bleieskift, men jeg la han alltid tilbake i sin egen seng. Jeg greide virkelig ikke å sove med han i sengen vår heller, da angsten for å skulle skade han på noen måte tok over alt som het nattesøvn. Smokk var også gull verdt de første tre månedene (etter det var han plutselig ikke interessert lenger, før han plutselig fikk øynene opp igjen for smokken her for litt siden).

Etter 10 uker fikk han eget rom. Nå skal det sies at dette rommet ikke er veldig langt fra vårt, og at vi selvsagt hadde både det ene og det andre av babyteknologi, så han kunne like gjerne ha lagt rett ved siden av øret mitt. Men ved å gjøre dette opplevde vi at han sov lenger om natten. Jeg fikk også mye bedre søvnkvalitet da jeg ikke våknet av den minste bevegelse og pustelyd. En utvhilt mamma er lik en bedre mamma.

Selv om jeg hadde sterke formeninger om hvordan jeg ville gjøre det med legging og soving, tok det litt tid å finne ut hvordan jeg ville ha det på dagtid og kveldstid. Jeg så ikke helt for meg et strengt regime, og lenge ble det slik at den lille styrte hverdagen helt selv. Noen dager sov han mye, enkelte dager sov han ingenting. Selv ikke på trilletur. Og det var ganske utfordrende på kveldstid. Det endte opp med at vi haddde en baby hele dagen og hele kvelden, før vi fikk i han nok mat og fikk roet han ned til å være klar for det lange sovestrekket. De kveldene vi la han litt tidligere enn vanlig ble det bare til at han sov i 30 minutter før han våknet igjen, klar for nye rampestreker. Også hadde vi det gående. Etter en stund ble det til at han sov fra ti til halv ti (og ta det helt med ro, selv om det ble slutt på nattamming av seg selv var det ingen problem å fortsette å amme, kroppen reguleres etter etterspørsel). Det var jo deilig det altså, men etter ennå en liten stund ble jeg rett og slett gal av å ikke ha noe voksentid alene. Vi måtte ta litt grep. Det er faktisk bedre (for oss) å stå opp klokken 07 (eller 06) hver morning og dermed kunne legge den lille klokken 19.00, og ha kvelden fri til hverandre, seg selv eller andre. Å snu dette dit vi ville tok noen uker. Sakte men sikkert. Uten noen form for «gråtekur» eller lignende.

Han fant ut på egenhånd at han likte å ta en halvtimes blund rundt klokken ni, og en god og lang ettermiddagslur rundt klokken ett, halv to. NB! Å sove etter klokken 17. vil i vårt tilfelle skape trøbbel for legging klokken 19. Jeg støttet opp under dette mønsteret, og legger til rette for at han sover til samme tidspunkter hver dag. Rutinene holder jeg på uansett om det er blåmandag eller 17.mai. Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke gjorde dette før..

Når man implementerer rutiner for barn så må man huske at de er forskjellige individer, og at man rett og slett må se an hva som fungerer best i hvert enkelt tilfelle. Skyt meg den som vil, men jeg slår uansett et slag for gode rutiner fra første stund 🙂

Lykke til!