DRØMMER DU OM ET HUS MED HAGE, STØRRE BIL ELLER EN HYTTE PÅ FJELLET?

Da er du ikke alene. Når man blir småbarnsforeldre er det automatisk noe som skjer med fornuften og byfølelsen. Selv om man lovet på tro og ære både til seg selv og andre rundt kafébordet, både før og med barn i magen at man selvsagt skulle bli boende i byen og være urbane foreldre, er det ikke like lett å være tro mot disse ordene når det sniker seg inn hageflekktanker, og stillhet og en hytte på fjellet plutselig lokker. Det er altså dyrt å ha barn. Det melder seg behov som man ikke ante man hadde, eller trodde man noengang kom til å få.
 
Jeg var på Bank&Bacalao forleden kveld, og da var jeg så heldig å få sjeføkonomen i Sparebanken Møre, Inge Furre på tomannshånd et øyeblikk. Jeg lurte på om han hadde noen gode økonomitips til småbarnsforeldre som jeg kunne ta med videre til dere, og det hadde han. For når drømmen om et hus med hvitt stakittgjerde eller rette funkislinjer melder seg, og man gjerne venter barn nummer to og knapt nok får plass i bilen til hunden og den babyen man allerede har fra før, da står man plutselig overfor andre valg og prioriteringer enn man kanskje har gjort før. Men hvor skal man begynne, og når skal man f.eks starte å spare til pensjon? Jeg har satt sammen noen tips fra Inge.

1. IKKE TA OPP MER LÅN ENN HVA SOM ER BÆREKRAFTIG / VURDER RENTEBINDING PÅ HELE ELLER DELER AV LÅNET
Hva betyr det? Man bør ta hensyn til at renten kan stige relativt kraftig og langt kraftigere enn det analytikerne tror. Absolutt ingen har klart å forutsi den lange perioden med lave renter vi har hatt. Rentebinding bør definitivt vurderes på hele eller deler av lånet. Hovedargumentet for rentebinding er ikke at det muligens vil lønne seg (det vet vi aldri på forhånd) men at man oppnår forutsigbarhet. Generelt er det fornuftig å lage et familiebudsjett. Forutsigbarhet er alfa omega i en småbarnsfamilie, for ved god planlegging er man bedre utrustet til å takle uforutsette utgifter som f.eks at vaskemaskinen ryker, eller at man må ha nye vinterdekk.

2. IKKE KJØP BOLIG OM MAN IKKE HAR RÅD TIL DET
Når det gjelder boligprisene er nok største delen av prisveksten tatt ut for en lang stund. Trolig vil vi de nærmeste årene ha perioder med et begrenset prisfall. På 3-5 års sikt tror jeg boligprisene kommer til å ligge på samme nivå eller høyere enn i dag. Norsk økonomi er fortsatt sterk og ledigheten vil trolig holde seg relativt lav. Staten har mye penger å bruke i krisetider. Men usikkerheten er stor. Akkurat som renteprognosene er prognoser for boligprisene svært usikre. Man bør derfor kjøpe bolig når man har råd til det og bruk for den. Ikke ellers. Det er nokså bred enighet om at Boligsparing for ungdom (BSU) er et svært lønnsomt spareprodukt for de som er i jobb og dermed kan dra nytte både av den høye renten og skattefradraget. Her kan også foreldre bidra til barn.

3. HVORDAN KAN MAN PLASSERE SPAREPENGENE?
Dersom man har litt ekstra og vil spare kortsiktig er banksparing og pengemarkedsfond gode alternativer. De kortsiktige svingningene er langt større i aksjemarkedet enn i pengemarkedet. Bankene har dessuten en solid innskuddsgaranti. For tiden er denne på 2 mill. kr. I eurosonen er garantien på 100 000 euro. For mer langsiktig sparing  (3-5 år og mer) er aksjefond noe man bør vurdere. Jo lengre horisont, jo større andel aksjer vil det være naturlig å ha. Mange setter av litt hver måned slik at det ikke merkes for mye. Det er altså fornuftig å spre investeringene på flere aksjer gjennom aksjefond. Enkeltaksjer innebærer langt høyere risiko. Det er også nokså bred enighet om at Boligsparing for ungdom (BSU) er et svært lønnsomt spareprodukt for de som er i jobb og dermed kan dra nytte både av den høye renten og skattefradraget. Her kan også foreldre bidra til barn. 

4. NÅR SKAL MAN STARTE Å SPARE TIL PENSJON?
Det er lurt å begynne å spare til pensjon relativt tidlig etter at man har gått ut i yrkeslivet. For å opprettholde levestandarden når man er blitt pensjonist er sparebehovet betydelig. Her er det flere produkter å velge mellom. Det er også lett å anvende pengene til forbruk dersom de er lett tilgjengelig, så det er lurt å ha en spareløsning.

Jeg håper dere fikk litt inspirasjon til å f.eks begynne med pensjonssparing om dere ikke allerede har begynt med dette, eller noen gode råd på veien til større leilighet, hus eller drømmen om hytte på fjellet.