TIPS TIL STYLING OG FOTO VED SALG

Må man style hjemmet sitt før man skal selge det? Nei, men det kan gjøre underverker for potensielle kjøpere å se hjemmet ditt på sitt aller beste. Jeg fikk et spørsmål om jeg hadde noen tips til styling og bilder når man skal selge boligen sin. Med noen runder med kjøp og salg bak meg, er det hyggelig å kunne dele tipsene jeg selv følger i en slik prosess.

– SVELG KAMELEN OG INNSE AT DU IKKE SKAL SELGE TIL DEG SELV
Selv om du elsker stilen din, vil ikke alle andre elske den. Sett din egen smak til side, og tenk helhetlig og enkelt når du skal møblere.

– KUTT NED PÅ ANTALL MØBLER
Sunn fornuft tilsier at man har det ryddig, rent og ordentlig før visning. Men, det er noen grep du kan gjøre som vil få hjemmet ditt til å virke både større og mer åpent. Kutt ned på antall møbler du har stående fremme, og rydd bort det aller meste av tingene dine. Dette er lettere sagt enn gjort, for vi er gjerne fryktelig glad i alle tingene våre. Holde følelsene utenfor, fjern personlige ting og kutt ned møbel for møbel til du sitter igjen med møbler og dekor til noen få forskjellige soner (sofagruppe, lesegruppe, spisegruppe etc.).

– TENK PÅ HVORDAN BILDENE SKAL SELGE BOLIGEN
Ikke bare må man tenke på hvordan andre vil oppleve boligen på visning, i realiteten er det bildene som «selger» boligen først. Bilder er vel nesten det viktigste når det kommer til en salgsprosess. Men hva kan vi gjøre før fotografen kommer på besøk?

– Skap soner i hjemmet når du møblerer, og tenk på hvordan kameraet kan fange atmosfæren. I en annonse vil det ofte være overvekt av breddebilder (horisontalt liggende bilder) som fanger hele rom fra gulv til tak. Still deg i et hjørne, og ta et bilde med telefonen din liggende i stedet for stående, for å se hvordan møbleringen vil se ut på et bilde. Er det noen møbler som sperrer for utsikten, som du kan flytte på eller fjerne? Er det andre ting som tar bort oppmerksomheten fra selve rommet? Rydd bort små og store ting, og ta et nytt bilde.

– Unngå at sofarygger og stolrygger står mot der hvor det skal fotograferes.

– Lag små og store stilleben rundt om i boligen. Ved å sette lys, vaser og andre ting sammen i samlinger i stue/kjøkken/bad/soverom etc, vil det bli enklere å få til stemningsfulle bilder som gjør at andre kan se for seg at de kan bo der. Men ikke gå bananas, tre, fire, fem ting sammen i en gruppe er mer enn nok.

– Hold overflatene på kjøkkenet fri for det aller meste. Plasser fjøler, en redskapskrukke eller andre ting man har på kjøkkenbenken sammen i stilleben. På den måten vil kjøkkenbenken virke større, samtidig som det ser ut som noen bor der. Gjør det samme med vaskerommet.

– Stryk sengetøyet og re opp sengen på en innbydende måte. Rer du opp ved å legge dynene vertikalt over hverandre, får du en «tykkere dyne» som ser enda bedre ut på bilder.

– Gå for halvtomme skap om disse skal fotograferes. Fjern halvparten av klærne dine, og arranger resten etter farge eller i en fin rekkefølge for å vise frem skapene.

– Fyr i peisen, og pynt med friske blomster.